Vanaf 19 januari 2013 is het motorrijbewijs opgedeeld in drie categorieën: A1, A2 en A. 

 

Code 80

Vanaf oktober 2017 is het mogelijk om op je 21e jaar het zware motorrijbewijs te halen! Daarbij krijg je voor 2 jaar een ‘Code 80’ op je rijbewijs

 

 Categorieën motorrijbewijs

  • Categorie A1, is voor motorfietsen tot 125 cc en maximaal 11 kW. De minimum leeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar, rijles mag vanaf 17 jarige leeftijd.
  • Categorie A2, is voor motorfietsen met een vermogen van maximaal 35 kW. De minimum leeftijd voor dit rijbewijs is 20 jaar. Ben je in het bezit van het rijbewijs A1 dan mag je vanaf 19 jaar beginnen met de rijlessen voor A2 categorie.
  • Categorie A, is voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen. De minimum leeftijd voor dit rijbewijs is 22 jaar en kandidaten moeten minimaal 2 jaar in het bezit zijn van rijbewijs A2. Het is mogelijk dit rijbewijs rechtstreeks te halen. De minimum leeftijd hiervoor is 24 jaar.
  • Code 80,  zie verderop in het onderstaande artikel.

Wil je dus vanaf je 18e motorrijden, dan rijd je eerst op een motor tot 125 cc, vervolgens vanaf je 20e  op een motor met maximaal 35 kW en weer twee jaar later op een motor met onbeperkt vermogen. Wil je direct een motor met onbeperkt vermogen, dan moet je wachten tot je 24e.

 


De motorrijopleiding bestaat voorts uit drie onderdelen en drie examens.

  • Theorie
    Om op een motor te mogen rijden dien je in het bezit te zijn van een theoriecertificaat categorie A. Ben je al in het bezit van het rijbewijs B dan vervalt deze eis, maar deze geldt wel weer bij deelname aan het examen verkeersdeelname AVD. Kortom (theoriecertificaat A) moet je dus altijd halen. De theorie ga je zelf leren met behulp van iTheorie, dit is een complete digitale theorie opleidings pakket van motorrijschool Moto-Witte. Het theorie-examen kun jezelf direct online reserveren via de reserveringswebsite van het CBR.




    Wij raden je aan zo snel mogelijk na de aanvang van de opleiding het theoriecertificaat te behalen. In de theorie komt leerstof aan bod die het leerproces tijdens de praktijkles aanzienlijk kan versnellen.

  • Voertuigbeheersing. (AVB)
    Het oefenen van de 12 bijzondere verrichtingen die je moet kunnen beheersen voor het praktijkexamen gaan we leren op het terrein vlakbij de rijschool. Maar zodra jij er aan toe bent gaan we ook al de weg op. Voor een volledig CBR overzicht van het motorexamen voertuigbeheersing klik hier

  • Verkeersdeelname(AVD)                                                                                                                                                                                    Na het behalen van je AVB volgen de lessen AVD. Hierin worden niet alleen rijtechnische zaken behandeld zoals; plaats op de weg, volgafstand, afslaan, het volgen van bochten en het in- en uitvoegen op de snelweg, maar zal er ook veel aandacht besteed worden aan het bewust zijn van de nadelen van een motorfiets (kwetsbaar en slecht zichtbaar) maar zeer zeker ook aan de het benutten van de voordelen van de motor (vlot, wendbaar en smal).  Ook het BRAVO A (voertuig controle) word uitgebreid met u doorgenomen.  Ter voorbereiding is het handig om de site voertuigcontrole te raadplegen.   

         

                                                                                            

Exameneisen en type voertuigen

Examens
A1 – theorie examen vanaf 17 jaar- en praktijkexamens vanaf 18 jaar. Vanaf 17 jaar mag rijles worden gevolgd. Het praktijkexamen is tweedelig: afzonderlijk examen voertuigbeheersing en afzonderlijk examen verkeersdeelneming.

A2 aanvullend – alleen een praktijkexamen verkeersdeelneming (met aandacht voor voertuigbeheersing) vanaf 20 jaar en mits 2 jaar in bezit van A1.                Vanaf 19 jaar mag je beginnen met de rijlessen.

A2 rechtstreeks – theorie- en tweedelig praktijkexamen (afzonderlijk examen voertuigbeheersing en afzonderlijk examen verkeersdeelneming) vanaf 20 jaar.     

A aanvullend – alleen een praktijkexamen verkeersdeelneming (met aandacht voor voertuigbeheersing). Vanaf 22 jaar en mits 2 jaar in bezit van A2.

A rechtstreeks – theorie- en tweedelig praktijkexamen (afzonderlijk examen voertuigbeheersing en afzonderlijk examen verkeersdeelneming) vanaf 24 jaar.

 

 

 Code 80

Vanaf oktober 2017 is het mogelijk om op je 21e jaar het zware motorrijbewijs te halen! Je krijgt hierbij voor 2 jaar een ‘Code 80’ op je rijbewijs. 

Wat is er veranderd?

 Het is nu mogelijk om op je 21e jaar het zware motorrijbewijs te halen.Je krijgt hierbij voor 2 jaar een ‘code 80’ op je rijbewijs. Dit houdt in dat je in deze 2 jaar, alleen op een lichtere motorfiets mag rijden tot 35KW (zoals het A2 rijbewijs). Na deze 2 jaar kun je zonder opnieuw examen te doen, de ‘code 80’ van je rijbewijs laten halen door alleen je rijbewijs opnieuw aan te vragen. Wordt je binnen deze 2 jaar al 24 jaar? Dan vervalt de ‘code 80’ automatisch en hoef je geen nieuw rijbewijs aan te vragen.

Wil jij op je 20e gewoon je A2 rijbewijs halen? Dat kan ook nog steeds. Aan deze regels is tot dusver niks veranderd. Hierbij zul je dan, na 2 jaar A2 gereden te hebben, nog wel een praktijk examen moeten doen om het zware (A) rijbewijs te halen. Tenzij je op je 21e jaar het zware (A) rijbewijs (met code 80) haalt.

Voor vragen of informatie, laat het ons weten!